

به گفته محققان این از دست رفتن کروموزوم Y می تونه توضیح دهنده خطر بالاتر سرطان رو در مردان سیگاری در مقایسه با زنان سیگاری باشه.
لارس فرسبورگ، نویسنده همکار این مطالعه از دپارتمان ایمونولوژی، ژنتیک و پاتولوژی دانشگاه اوپسالا در سوئد گفت: «سلولایی که کروموزوم Y رو از دست میدن نمی میرن. اما انگار کارکرد بیولوژیک شون دچار مشکل شه.»
هم اینکه به طور اختصاصی تر ممکنه کارکرد سلولای ایمنی خون که مسئول مقابله با سرطان هستن، با از دست رفتن کروموزوم Y در اونا دچار مشکل شه.
از دست دادن کروموزوم Y
کروموزوم Y یکی از دو کروموزوم تعیین کننده جنسیت در مردونه که دارای یه کروموزوم جنسی X و یه کروموزوم جنسی Y هستن. در حالت طبیعی موقع تقسیم سلولی، از همه کروموزوما کپی ورداری می شه و این کروموزوما به دو سلول دختری جدید وارد می شن. اما به گفته فرسبورگ بعضی وقتا در این کارکرد پیچیده، کروموزوما از دست می رن.
معمولاٌ از دست رفتن کروموزوما موجب مرگ سلولا می شه، ولی سلولای بدون کروموزوم Y قادر به ادامه زندگی هستن.
به گفته فرسبورگ، محققان بیشتر از ۵۰ ساله که می دونن کروموزوم Y می تونه پنهون شه. از دست رفتن کروموزوم Y در در مردان سن بالا شایع تر از مردان جوونه . اما فرسبورگ و همکارانش در ماه اوریل یافته های خود رو مبنی بر رابطه بین از دست رفتن کروموزوم Y در سلولای خونی و افزایش خطر سرطان رو در ژورنال Nature Genetics منتشر کردن.
به گفته فرسبورگ، مرحله بعد مشخص کردن عوامل مؤثر در از دست دادن کروموزوم Y در مردان بود. اون و همکارانش اطلاعات پزشکی مربوط به ۶۰۰۰ مرد شرکت کننده در سه مطالعه اپیدمیولوژیک در سوئد رو جمع آوری کردن. این مردان درباره عواملی مانند ورزش، فشار خون، مصرف الکل و سیگار کشیدن از این افراد مورد سوال قرار گرفتن و هم اینکه از اونا نمونه خون گرفته شد.
پس محققان تونستن اندازه زیادی کروموزوم Y رو در خون این مردان اندازه گیری کنن. (از اونجایی که سلولای قرمز خون بدون DNA هستن، این اندازه گیری در سلولای سفید یا سلولای ایمنی موجود در خون انجام شد).
اثر جانبی عجیب سیگار کشیدن
یافته ها نشون داد که از دست رفتن کروموزوم Y در سلولای مردان مورد مطالعه چیزی شایعه.
مردان در دو تا از این بررسیا در محدوده سنی ۷۰ تا ۸۰ بودن. در گروه اول ۶/۱۲ درصد مردان و در گروه دوم ۶/۱۵ درصد کروموزم Y خود رو از دست داده بودن. در گروه سوم که شامل مردانی با محدوده سنی ۴۸ تا بود، تنها ۵/۷ درصد اونا کروموزوم Y خود رو از دست داده بودن. در مردانی بالاتر از ۷۰ سال ۴/۱۵ درصد و در مردان زیر ۷۰ سال تنها ۱/۴ درصد از دست رفتگی کروموزوم Y اتفاق افتاده بود. به گفته محققان این یافته های نشون دهنده اثر سن در این پدیده س.
با در نظر گرفتن اثر سن، محققان به مقایسه سبک زندگی و عوامل بهداشتی در این افراد پرداختن و فهمیدن که علاوه بر سن، سیگار کشیدن هم با دست رفتن کروموزوم Y رابطه داره. خطر از دست رفتن کروموزوم Y در افراد سیگاری در مقایسه با غیرسیگاریا، بین ۴/۲ تا ۴/۳ برابر بود.
واسه تأیید اثر مستقیم سیگار کشیدن در از دست رفتن کروموزوم Y و فهمیدن به اینکه سیگار کشیدن از چه طریقی باعث این پدیده می شه، آزمایشای بیشتری لازمه. اما دلایل زیادی در یافته های بررسی خیلی زیاد مربوط به مقصربودن سیگار در این پدیده س.
مردانی که بیشتر سیگار کشیده بودن، کروموزوم Y بیشتری از دست داده بودن. و در میان مردانی که سیگار کشیدن رو ترک کرده بودن، سطح کروموزوم Y در خون فرق زیادی با مردانی که تا حالا سیگار نکشیده بودن، نداشت.
به گفته فرسبورگ، این یافته آخر بسیار امیدبخشه.
اون گفت: «وقتی سیگار کشیدن رو ترک می کنین، سلولایی که کروموزوم Y خود رو از دست داده بودن، از گردش خون پنهون می شن. یعنی این از دست رفتن کروموزوم Y قابل برگشته.»
به گفته فرسبورگ، محققان مطمئن نیستن که سیگار کشیدن چقدر در از دست رفتن کروموزوم Y در دیگه سلولای بدن مؤثره. بقیه بررسیا در مردان سن و سال دار نشون میده که با افزایش سن ممکنه کروموزوم Y در بقیه بافتا هم پنهون شه.
از دست رفتن کروموزوم Y در سلولای خونی، برخلاف رابطه این کروموزوم با جنسیت، رابطه کمی با مردونگی داره.
فرسبورگ گفت: «کروموزوم Y به جز تعیین جنسیت و زادآوری، در کارکردهای بسیار دیگری هم دخالت داره.»
به گفته فرسبورگ این از دست رفتن کروموزوم Y می تونه توضیح بده به چه دلیل مردان در برابر خطربیشتر دچار شدن به سرطان (به وجود اومده به وسیله سیگار کشیدن و هم کلا) هستن.
یه احتمال اینه که از دست رفتن کروموزوم Y به خودی خود مضر نباشه، اما مانند قناری در معدن زغالسنگ، پیام دهنده این باشه که سلولایی در نتیجه سیگار کشیدن دارن آسیب می بینن و جهشایی در اونا رخ میدن که می تونه باعث سرطان شه.
اما فرسبورگ و تیمش فکر میکنن که داستان سخت تر از اینه.
فرسبورگ گفت: «از اونجایی که ما سلولای خونی خون کامل رو بررسی کردیم، در واقع سلولای سیستم ایمنی رو بررسی کردیم. یکی از عملکردهای سیستم ایمنی مقابله با سرطانه.»
اون گفت: «اگه بعضی کدهای ژنتیکی که روی کروموزوم Y وجود دارن در عمل مقابله با سرطان کمک کننده باشن، از دست دادن کروموزوم Y در خون بدن رو به تومورها مستعدتر می کنه.»
در مرحله بعد محققان میخوان سلولای ایمنی رو یکی یکی بررسی کنن تا بفهمن کدوم نوع سلولای ایمنی بیشتر تحت اثر از دست رفتن کروموزوم Y قرار می گیرن.
منبع : hidoctor.ir