آشتی با طبیعت؛ خواص معجزه آسای آویشن | تغذیه سالم

طبق گفته بقراط، غذا می تونه داروی آدم باشه. بنیتا هر هفته نگاهی به خواص گیاهان دارویی و غیر دارویی داره و بعد از معرفی این گیاهان، خواص اونا رو بررسی می کنه.

در گذشته های دور، داروی شیمیایی نبود و اثری از دکترای امروزی هم نبود. در اون زمان مردم واسه مداوای بیماریشان به حکیم مراجعه می کردن. داروهایی که حکیم تجویز می کرد بیشتر داروایی بودن که از دل طبیعت بیرون می اومدن. بقراط، بزرگترین حکیم یونانی میگه: «بگذار غذایت داروی تو و دارویت غذای تو باشه». این گفته نشون دهنده ی اهمیت غذا در حفظ سلامتیه.

بنیتا در سری مقالات آشتی با طبیعت به بررسی خواص گیاهان دارویی و غیردارویی می پردازه. در این قسمت، با خواص آویشن آشنا میشیم.

«آویشن» یا «آزربه» گیاهی از دسته نعناهاه که در دنیا حدود ۳۵۰ گونه داره و از این میان، ۱۴ گونه اون در ایران هست. آویشن بیشتر در کوهستانا می رید و در مناطق جورواجور ایران، شکلای جور واجور مختلفی از اون هست. بیشتر بومیان، آویشن رو با اسمای مختلفی می خونن. بعضی از این اسما عبارتند از: آویشم، زروه (در طالقان)، کهلیک اوتی (به زبون ترکی)، اَوشُه (کوه های چهارمحال و بختیاری) و زعتر.

در ۲ قاشق غذاخوری آویشن تازه برابر ۴.۸۰ گرم، ۵ کالری انرژی، ۱۰ درصد ویتامین ث (۷.۶۸ میلی گرم)، ۵ درصد آهن (۰.۸۴ میلی گرم)، ۴درصد منگنز (۰.۰۸میلی گرم)، ۳ درصد فیبر (۰.۰۳۰ میلی گرم) و ۳ درصد مس (۰.۰۰۳ میلی گرم) هست.

خواص آویشن

۱. آویشن دفع کننده باکتریای مریضی زاست.

۲. این گیاه تاثیر زیادی در درمان مشکلات تنفسی، سرفه، عفونت ریه، برونشیت، آنفولانزا و سرماخوردگی داره.

۳. از آویشن واسه درمان نفخ و گرفتگیای عضلانی هم استفاده می شه.

۴. آویشن ضد میکروب و قارچ هم هست و این مسئله به دلیل وجود ماده تیموله، اما به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین که مصرف افراطی و غیر اصولی تیمول باعث مسمویت می شه.

۵. طبیعت این گیاه گرم و خشکه و پس استفاده مناسب از اون می تونه در متعادل سازی طبع به ما کمک کنه.

۶. آویشن به دلیل داشتن فلاونوئید، پر از آنتی اکسیدان و منبع غنی منگنزه.

۷. طبق مقاله whfoods، طی آزمایشی روی موشا، پس از رژیم دراز مدت شامل آویشن، اندازه امگا۳ در موشا زیاد شد. پس میشه گفت که آویشن بر اندازه جذب امگا۳ هم اثر میذاره.

چیجوری آویشن رو مصرف کنیم؟

آویشن به هر دو صورت تازه و خشک مصرف می شه. اونو میشه به صورت چای و جوشونده هم مصرف کرد. اگه به جوشونده عسل اضافه کنین، می تونه در درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا اثر داشته باشه.

این گیاه در غذا هم کاربرد داره و خیلی از مردم اونو همراه با فست فود و خصوصا پیتزا مصرف می کنن؛ اما باید حواستون باشه که آویشن رو در مراحل پایانی طبخ به غذا اضافه کنین، چون گرما موجب از دست رفتن خواص این گیاه می شه.

به کار گیری آویشن در شکلای جور واجور پاستا، املت، فریتاتا، نیمرو و ماهی طعم مطبوعی به غذا میده. علاوه بر این، به دلیل این که طبیعت ماهی سرد و تره، آویشن می تونه متعادل کننده و مصلح ماهی باشه.

یه نوشیدنی خوشمزه؛ لیموناد خیار و آویشن

مواد لازم:

شربت آماده لیموناد                       به مقدار لازم

خیار (نازک ورقه شده با پوست)             یه فنجون

آویشن تازه                                            ۱۲ ساقه

روش درست کردن:

واسه جفت و جور لیموناد می تونین از دستورای خونگی استفاده کنین (آب، شکر و آب لیموی تازه رو مخلوط کنین و به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین که اندازه شکر و آبلیمو به ذائقه شما وابسته). لیموناد رو در پارچ یا لیوانای مورد نظر بریزین و حلقه های خیار و آویشن رو به اون اضافه کنین و واسه چند ساعت در یخچال بذارین. نگه داشتن این نوشیدنی در یخچال، باعث می شه که نوشیدنی طعم خیار و آویشن رو به خود بگیره.

واسه باخبر شدن از خواص رازیانه، می تونین آشتی با طبیعت؛ خواص معجزه آسای رازیانه رو بخونین.

جمع آوری: زهرا محمدی

۱.فرهنگ اسمای گیاهان داروئی نوشته م.آزاد بخت.

۲. گیاهان داروئی، جلد دوم نوشته ع.زرگری.

۳. whfoods

۴. kraftrecipes

۵. فرهنگ اسمای گیاهان ایرانُ نوشته ولی الله مظفریان

 

    مقالات در رابطه

  • شام بخوریم یا نخوریم؟ مضرات خوابیدن با شکم خالی

  • اثر رنگ ظروف روی اشتها

.

منبع :

جمع آوری به وسیله بخش تغذیه سالم زندگی سالم سایت

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *