آشتی با طبیعت؛ خواص معجزه آسای کنگر فرنگی | تغذیه سالم

در گذشته های دور که داروی شیمیایی نبود و اثری از دکترای امروزی هم نبود، مردم واسه مداوای مریضی شون به حکیم مراجعه می کردن. چیزی که در این سری مقالات می خونین، خواص گیاهان دارویی و روش درست کردن غذاها و دسرهای جورواجور با به کار گیری اوناس.

آشتی با طبیعت؛ خواص معجزه آسای کنگر فرنگی

در گذشته های دور، داروی شیمیایی نبود و اثری از دکترای امروزی هم نبود. در اون زمان مردم واسه مداوای مریضی شون به حکیم مراجعه می کردن. داروهایی که حکیم تجویز می کرد بیشتر داروایی بودن که از دل طبیعت بیرون می اومدن. بقراط، بزرگ ترین حکیم یونانی میگه: «بگذار غذایت داروی تو و دارویت غذای تو باشه». این گفته نشون دهنده اهمیت غذا در حفظ سلامتی است.

کنگرفرنگی یا آرتیشو، گیاهیه که بومی مناطق مرکزی مدیترانه حساب می شه ولی امروزه در بیشتر نقاط معتدل دنیا کشت می شه. کنگر فرنگی در قرن شانزدهم به انگلستان و فرانسه و در قرن نوزدهم به آمریکا برده شد و از اون پس کشت کنگرفرنگی ادامه پیدا کرد. امروزه کالیفرنیا و سواحل اقیانوس آروم از معروف ترین مراکز کشت آرتیشو هستن. آرتیشو گیاهی است چند ساله و دارای ساقه ایه که ارتفاع اون به حدود یه متر می رسه. برگای این گیاه پهن و دراز و مثل برگای کاهو هستن و رنگشون سبز تیره س. در انتهای ساقه، میوه کنگر رو میشه دید که مثل میوه کاج یا سیب فلس داره و گلبرگ هاش کلفت و گوشتی هستن. آرتیشو واسه رشد به آب و باران فراوون احتیاج داره. کلمه «Artichoke» از «Articicco» در ایتالیایی جدا شده که به معنی میوه کاجه. در واقع این نام به خاطر شباهت میوه کنگر به میوه کاج انتخاب شده. هنگام خرید کنگر باید حواستون باشه که برگای باز نشده، سفت و سبز داشته باشه. اگه برگای آرتیشو قهوه ایه، یعنی کهنه س. این گیاه بیشتر در فروردین و اردیبهشت (آوریل و مه) برداشت می شه.

برگای خوردنی آرتیشو، دارای ماده تلخی به نام سینارینه که باعث ترشح صفرا می شه. در هر صد گرم آرتیشوی پخته، ۱۴ کیلوکالری انرژی، ۱/۵ گرم پروتئین، ۸۶ گرم آب، ۲۲ میلی گرم کلسیم، ۴۰ میلی گرم فسفر، ۶/. میلی گرم آهن، ۳۰ میلی گرم سدیم، ۲۵۰ میلی گرم پتاسیم، ۴۰ واحد بین المللی ویتامین A، ویتامین B1، ۰/۰۴ میلی گرم، ویتامین ۲B، ۰/۰۲ میلی گرم، ویتامین B3، ۰/۶میلی گرم و ویتامین C ۵/۲ میلی گرم هست. کنگرفرنگی طبیعتی گرم و خشک داره و در بعضی افراد، تولید سودا می کنه پس بهتره با سرکه مصرف شه. آدمایی که از طعم کنگر خوششون نمیاد می تونن از قرص یا کپسول اون استفاده کنن. البته نباید از یاد برد که مصرف قرص نباید جانشین مواد طبیعی شه.

خواص و موارد مصرف کنگر فرنگی

۱. کنگر، کبد رو تمیز و اعمال کبد رو تنظیم می کنه و از جمع شدن چربی در کبد مانع می شه و واسه کبد چرب خوبه. هم اینکه ترشح صفرا رو زیاد می کنه و بیماریای کبدی رو درمان می کنه.

۲. مصرف کنگر، باعث درمان یرقان طولانی می شه.

۳. کنگر، بدن رو تقویت می کنه و نیروی جنسی رو زیاد می کنه.

۴. این گیاه موجب دفع ادرار می شه و در درمان و دفع سنگای کیسه صفرا هم موثره و کلیه و مثانه رو گرم می کنه.

۵. کنگر تب بره. علاوه بر اون، با نابود کردن گاز و نفخ معده و روده، هضم غذا رو آسون می کنه.

۶.آرتیشو، کلسترول خون رو پایین می آورد.

۷. اگه می خواین لاغر شید، هرروز آرتیشو بخورین.

۸. کنگر سرگیجه و زنگ زدن گوش رو درمان می کنه و سموم بدن رو دفع می کنه.

۹. این گیاه، در درمان رماتیسم، ورم روده و یبوست به وجود اومده به وسیله نبود صفرا موثره.

۱۰. آدمایی که قند خون بالایی دارن، با مصرف کنگر می تونن خیلی راحت قند خون خود رو کنترل کنن.

۱۱. این گیاه در درمان میگرن، آسم، نقرس، تصلب شرائین و بیماریای پوستی بسیار تاثیر گذاره.

۱۲. آرتیشو زخمای معده و روده رو درمان می کنه.

۱۳. واسه جلوگیری از ریزش مو، برگای آرتیشو رو به شکل پماد به سرتون بمالید.

۱۴. واسه برطرف کردن خارش، بوی بد زیر بغل، عصاره آرتیشو به بدنتون بمالید.

غذاهای مختلفی رو می تونین با کنگر درست کنین. این خوراک خوشمزه پیشنهاد خوبی واسه شامه.

پروانسال مرغ و کنگر

واسه جفت و جور این خوراک خوشمزه به مواد زیر نیاز دارین.

مواد لازم:

سینه مرغ بدون استخون                                               ۴ عدد (کوچیک)

کنگر فرنگی خرد شده و بخارپز شده                                 ۱ فنجون                                                             

گوجه گیلاسی (به دو نیم برش خورده)                              ۱ فنجون

زیتون                                                                          یه چهارم فنجون

آب                                                                              یه چهارم فنجون

سیر                                                                            ۴ پر

فلفل قرمز                                                                   یه چهارم قاشق غذاخوری

پنیر فتا (واسه تزئین)                                                     یه چهارم فنجون

روش درست کردن:

در ماهیتابه روغن اسپری کنین و اجازه بدین ظرف داغ شه. مرغا رو در ماهیتابه بذارین و هر دو طرف رو سرخ کنین تا طلایی شه. وقتی طلایی شدن، اونا رو از ماهیتابه خارج کنین و روی مرغا رو بپوشونین تا گرم بمونن. بقیه مواد به جز پنیر رو مخلوط کنین. مرغ رو به ماهیتابه برگردونین و با مواد به طور کامل پوشش بدین و اجازه بدین آب به جوش بیاد. بعد زیر شعله رو کم کنین و اجازه بدین با گرما ملایم، طبخ واسه ۶ الی ۸ دقیقه ادامه پیدا کنه. بعد در طرف سرو کنین و با پنیر فتا تزئین کنین.

نوش جون!

می تونین «آشتی با طبیعت؛ خواص معجزه آسای جعفری» رو هم بخونین. 

جمع آوری و ترجمه: زهرا محمدی

مجموعه گیاهان دارویی، سید محمد حسین لاجوردی و حامد همراه.

Kraftrecipes، whatscookingamerica، draxe

    مقالات در رابطه

  • آشتی با طبیعت؛ خواص معجزه آسای ریحان

  • آشتی با طبیعت؛ خواص معجزه آسای بابونه

.

منبع :

جمع آوری به وسیله بخش تغذیه سالم زندگی سالم سایت

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *