متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد

عنوان : ارزیابی خصوصیات زراعی و محتوای اسانس تولیدی در نعناع

متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد

عنوان : ارزیابی خصوصیات زراعی و محتوای اسانس تولیدی در نعناع


(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فصل اول
مقدمه و کلیات


کاربرد مستقیم گیاهان دارویی در دهه های اخیر به طور قابل ملاحظه ای افزایش پیدا کرده است و تعداد زیادی از داروهای موثر و با اهمیت که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند، از این گیاهان استخراج می شوند. مصرف رو به تزاید این گیاهان تنها به کشورهای در حال توسعه محدود نمی شود و اخیراً در کشورهای توسعه یافته نیز جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است. در کشور ما به لحاظ تنوع جغرافیایی و اقلیمی، گونه های گیاهی متنوعی انتشار یافته اند و تعداد بسیار زیادی از این فلور غنی گیاهی را گیاهان دارویی شامل می شوند. مواد موثره و عناصر شیمیایی موجود در این گیاهان بسیار متفاوت است و تنها از طریق آزمایش ها و تجزیه های متعدد می­توان به ماهیت آنها پی برده و آنها را طبقه بندی نمود [4]. این مواد موثره جزء متابولیت های ثانویه می باشند که بسیار متنوع بوده و در تمام گیاهان عالی وجود دارند. تعداد زیادی از این ترکیبات از جمله ترپن ها، ساپونین ها، تانن ها، گلوکوزینولیت ها و پلی استیلن ها،گیاهان را در مقابل ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها و حتی حیوانات گیاه خوار محافظت می کنند و یا بر رشد و نمو گیاهان مجاور تاثیر می گذارند [271]. بخشی از متابولیت های ثانویه گیاهی، مواد فرار یا اسانس ها هستند که ترکیبات شیمیایی بسیار متنوعی بوده و شامل دو گروه اصلی ترپنوئیدها و ترکیبات آروماتیک فنیل پروپان ها می باشند. گرچه اسانس ها شامل تعداد زیادی ترکیبات مختلف می باشند، اما اصلی ترین این ترکیبات مونوترپن ها هستند [56].
خانواده نعناع یا Lamiaceae یکی از ده خانواده بزرگ گیاهی است که به عنوان یک الگو و منبع برای ارزیابی انواع ترکیبات ثانویه گیاهان مختلف به کار می­رود [271]. این خانواده شامل 200 جنس و حدود 2000 تا 5000 گونه گیاهی است که در نقاط مختلف دنیا به استثناء عرض های بسیار بالا و پایین پراکنده شده اند [15]. ترکیبات موثره در این خانواده، ترپنوئیدها می باشند که با ترکیبات دیگر همراهند و به طور عمده در کرک های اپیدرمی برگ ها، ساقه ها و ساختارهای رویشی گیاه وجود دارند.
از آنجایی که مواد موثره و عناصر شیمیایی تحت تاثیر فرآیندهای مختلف و شرایط محیطی مختلف در محل رویش گیاه قرار می گیرند، لذا برنامه های به نژادی مانند معرفی ارقام، نژادها و ژنوتیپ های جدید، همچنین جذب بهتر عناصر غذایی از طریق همزیستی گیاه با قارچ ها و تأمین شرایط بهینه رشد از جمله کیفیت بهتر نور برای گیاه می­تواند تأثیر قابل ملاحظه ای در بهبود و افزایش کمیت و کیفیت عملکرد و اسانس تولیدی گیاه داشته باشد [4]. علاوه بر آن، اثرات متقابل فاکتورهای زیستی و غیر زیستی اهمیت زیادی در موفقیت کشت محصولات گیاهی دارد و در گیاهان دارویی، نور به همراه حضور میکوریزا ممکن است بتواند با افزایش میزان اسانس، در تولید و تجاری نمودن آنها نقش حائز اهمیتی را داشته باشد. اخیراً ساخت و توسعه استفاده از انکوباتورهای LED درفضاهای کنترل شده نشان داده است که عملکرد گیاهی و تولید ترکیبات ثانویه می­تواند تحت تأثیر نورهای مربوطه افزایش یابد [223]، هر چند این نوع تحقیقات بر روی اکثر گیاهان دارویی و از جمله نعناع انجام نشده است و همچنین تا به حال گزارشی نیز مبنی بر اثرات متقابل بین میکوریزا و نورهای تک فام LED در این گیاه مشاهده نشده است.
در این ارتباط مطالعه حاضر با ارزیابی ژنوتیپ­های نعناع در طی دو سال زراعی و همچنین تحت انکوباتورهای LED و نیز اثرات متقابل بین قارچ های میکوریزا و نور جهت نیل به اهداف زیر اجراء گردید:
1- بررسی میزان آلودگی طبیعی ژنوتیپ های نعناع بومی ایران به قارچ های میکوریزا
2- ارزیابی خصوصیات زراعی و محتوای اسانس تولیدی در نعناع
3- تاثیر نورهای تک فام LED بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه نعناع
4- تاثیر نورهای تک فام LED بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه نعناع
5- تأثیر نورهای تک فام LED بر محتوای کلروفیل، کاروتنوئید و فعالیت آنتی­اکسیدان­های آنزیمی
6- تاثیر بر هم کنش شدت و کیفیت نور و قارچ میکوریزا بر خصوصیات رشدی و محتوای اسانس تولیدی
7- مقایسه محیط های انکوباتور و مزرعه بر خصوصیات رشد و کمیت اسانس نعناع
 
فصل دوم
بررسی منابع
 2-1- تاریخچه
گونه­های مختلف نعناع از زمان­های بسیار قدیم به عنوان یک گیاه معطر و اشتها­آور مورد توجه بوده و برای ناراحتی­های دستگاه گوارش به کار می­رفته­اند [4 و 6]. در اسطوره­های یونان بارها نام این گیاه ذکر شده است. یکی از بهترین شواهد که نشان دهنده قدمت استفاده از این محصول است، دیوار معابد ادفو در مصر می­باشد که دستورالعمل طرز ساختن عطریات مقدس که در مراسم مذهبی به عنوان بخور مورد استفاده قرار می­گرفته­اند، در آن قرار دارد. بقراط پدر علم طب از نعناع در نوشته­های خود یاد کرده است [4].
2-2- انتشار جغرافیایی
بسیاری از گونه­های جنس Mentha توزیع وسیعی در اروپا و آسیا دارند و پیشینه انتشار آنها مربوط به منطقه مدیترانه است [15]. از جمله گونه­های بسیار مهم این جنس از لحاظ تولید اسانس، گونه piperita M. می­باشد که به طور عمده در آمریکای شمالی، انگلستان، ایتالیا و فرانسه کشت می­شود. گونه M. spicata بومی بالکان و شمال و غرب ترکیه است و در بیشتر قسمت­های اروپا و نواحی مدیترانه­ای و شمال آمریکا کشت می­گردد [4]. گونه M. longifolia بومی مناطق مرکزی اروپا می­باشد اما در مناطق شمالی اروپا، آسیا و آفریقا نیز کشت می­گردد [142]. انتشار جغرافیایی M. pulegium در نواحی مرکزی، جنوبی و غرب اروپا، جنوب غربی آسیا، شمال آفریقا و حبشه می­باشد [3 و 5]. گونه M.arvensis نیز بومی چین، ژاپن و اروپا می­باشد، اما در آرژانتین، برزیل، استرالیا، جنوب آفریقا و آنگولا نیز کشت می­گردد [38].
برخی گونه­های متعلق به این جنس تنها در مناطق خاصی وجود داشته و به نقاط دیگر انتشار نیافته­اند. گونه­ای به نام M. gattefossei تنها در مراکش و گونه­ای به نام M. requienii تنها در جنوب اروپا و به خصوص فرانسه و ایتالیا یافت می­شود. گونه M. canadensis در آمریکای شمالی، تنها گونه بومی متعلق به دنیای جدید است. در استرالیا 3 گونه M. australis، M. diemenica و M. satureioides و در نیوزیلند گونه M. cunninghamii بیشتر از سایر گونه­ها یافت می­شوند [122]. در ایران گونه­های M. longifolia و M. spicata در نواحی شمالی و بسیاری مناطق کشور از جمله مناطق جنوبی و غرب به صورت وحشی و خودرو می­رویند. همچنین گونه M. spicata بیشتر از سایر گونه­ها کشت می­گردد [3، 5 و 6].
2-3- خصوصیات خانواده نعناع
تیره نعناع شامل 200 جنس و بیش از4000 گونه می­باشد که از لحاظ تعداد یکی از ده تیره بزرگ گیاهان به شمار می­رود. گیاهان تیره نعناع عموماً علفی، درختچه­ای و به ندرت درختی و یا بالا­رونده هستند [1 و 3]. برخی از آنها دارای ظاهری بوته مانند با ساقه­های چوبی شده می­باشند که در این رابطه می­توان به آویشن و اسطو خودوس اشاره نمود. اغلب گیاهان این خانواده با خشکی سازش پیدا کرده و برگ­های آنها از کرک پوشیده شده است تا از تعرق زیاد جلوگیری به عمل آورد [3 و 5].
2-4- طبقه­بندی و خصوصیات جنسMentha
جنس Mentha از مهمترین گیاهان دارویی معطر و چند ساله می­باشد که بر طبق طبقه­بندی سیستماتیکی به سلسله گیاهی، شاخه ماگنولیوفیتا[1]، رده ماگنولیوپسیدا[2]، راسته لامیالس[3] و خانواده لابیاته[4] است که از گونه­های مختلف و تعداد بسیار زیادی واریته تشکیل شده است. دو زیر جنس Pulegium و Menthastrum برای این جنس معرفی شده است. همچنین تنها ١۵ گونه متعلق به این جنس شناسایی شده که بیشتر این گونه­ها به فرم هیبرید می­باشند. این جنس دارای توزیع وسیعی در هر پنج قاره جهان به استثناء آمریکای جنوبی و آنتارکتیکا می­باشد [264]. بر اساس گزارشات متعدد، از سال 1753 میلادی بیش از 3000 نام برای واریته­های مختلف جنس Mentha منتشر شده است که اکثر این نام­ها نیز با یکدیگر مترادف می­باشند [63].
در گیاهان متعلق به این خانواده، 4 پایه کروموزومی متفاوت (هاپلوئید) مشخص شده است که عبارتند از 9 = x، 10 = x، 12 = x و 18 = x [63 و 122]. بیشتر گونه­ها دارای عدد کروموزومی 12 = x می­باشند. گونه M. requienni تنها گونه دارای تعداد کروموزوم پایه 9 = x است و گونه­های M. japonica، M. gattefossei و M. pulegium دارای پایه کروموزومی 10 = x هستند. براساس گزارشات متعدد، تنها 5 گونه Mentha شامل M. cervina، M. longifolia، M. pulegium، M. requienni و M. suaveolens دیپلوئید می­باشند [254]. هر چند که برخی گونه­های دیپلوئید نظیر M. longifolia و M. pulegium به عنوان تتراپلوئید نیز گزارش شده­اند. به طور کلی، بیشتر سطوح پلوئیدی در گیاهان متعلق به این جنس، هگزاپلوئید (مانند M. arvensis) و اکتاپلوئید (مانند M. aquatica) می­باشد [63 و 122].
با توجه به مطالعات فیلوژنتیک (علم تکامل نژادی) از مورفولوژی تعداد کروموزوم­ها و ترکیبات اصلی تشکیل دهنده اسانس نعناع، گروه­بندی مجددی از جنس Mentha انجام شد. در این گروه­بندی، جنس Mentha دارای 18 گونه و 11 هیبرید می­باشد که در 5 بخش قرار دارند[163].
اولین بخش در این جنس، Audiberita بوده که بومی انگلستان و با پایۀ کروموزومی 9 است و دارای یک گونه به نامM. requienii با 18=x2 کروموزوم می­باشد [63].
دومین بخش Eriodontes با پایه­های کروموزومی 10 و 12 می­باشد. گونه­های این سرده شامل M.australis با 72=x2 و بومی استرالیا، M. cunninghamii با 72=x2 و بومی نیوزیلند، M. diemenica با 120=x2 و بومی استرالیا، M. japonica با 50=x2 و بومی ژاپن و M. satureioides با 144=x2 و بومی استرالیا می­باشند [163].
سومین بخش این سرده، Mentha با پایه کروموزومی 12 می­باشد که از بزرگترین و پیچیده­ترین بخش­های سرده نعناع به شمار می­رود [2]. گونه­های این بخش عبارتند از M. aquatica بومی آلمان و دارای عدد کروموزومی 96=x2، M. arvensis با عدد کروموزومی,96 و 72=x2 و بومی اروپا، M. canadensis با عدد کروموزومی 96=x2 و بومی برزیل، M. longifolia با عدد کروموزومی 48 و 24=x2 و بومی اروپا، M. spicata با عدد کروموزومی,48 و 36=x2 که خاستگاه آن ناشناخته است و M. suaveolens با تعدادکروموزوم 24=x2 و بومی فرانسه می­باشد. این گونه­ها تولید 11هیبرید نموده­اند [163].
چهارمین بخش از این سرده Pulegium با پایه کروموزمی 10 می­باشد. گونه­های موجود در این بخش شامل گونه M. gatlefossei با تعداد کروموزم 40=x2، بومی مراکش و گونه M. pulegium با تعداد کروموزم 20=x2 و بومی آمریکا می­باشد [121].
پنجمین بخش از این سرده Preslia می­باشد که دارای پایه کروموزومی 12و 18 است. دارای یک گونه با نام M. cervina می­باشد که بومی بخش­های جنوبی اروپا بوده و دارای تعداد کروموزوم 36=x2 است [122].
در گیاهان جنس Mentha به دلیل بالا بودن پلی­پلوئیدی، تنوع در تعداد کروموزوم­های پایه، تنوع در مورفولوژی و توانایی تکثیر از طریق رویشی، فرزندان هیبرید متنوع و نهایتاً گونه­های جدیدی تولید می­گردند [122]. به عنوان مثال تپیتز [258 و 259] 434 گونه را برای اروپای مرکزی منتشر کرد و تراتمن [261] 113 گونه را به آن اضافه کرد. همچنین پردان [216] نیز 67 گونه جدید را در رمانی و یوگسلاوی معرفی نمود. گونه­های M. spicata، M. longifolia، M. aquatica، M. arvensis و M. pulegium در فلور گیاهی ایران گزارش شده است [210]. همچنین مظفریان [7] در فرهنگنامه گیاهان ایران 6 گونه متعلق به سرده نعناع در ایران را ذکر نموده است.
1- Magnoliophyta
2- Magnoliopsida
3- Lamiales
4- Labiatae
تعداد صفحه : 250
قیمت : 14700 تومان

این مطلب رو هم توصیه می کنم بخونین:   دانلود پایان نامه ارشد : بررسی تاثیر کود زیستی فسفات بارور-2 ...

بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد

و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

پشتیبانی سایت :        ****       [email protected]

در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.

***  *** ***